Hírek / újdonságok
Banner
Elérhetőségünk

2141 Csömör, Szabadság út 5. 

Csömöri Polgármester Hivatal Épülete Ügyfélszolgálati iroda
Telefonszám: +36 28 744 440

E-mail: csotesz@csomor.hu

Honlap: http://www.csotesz.hu/

facebook.com/csoteszcsomor 

 

Ügyfélfogadás:

Bejelentéseket elsősorban e-mailben várjuk.

Hétfő: 8:00-12:00
Kedd: 8:00-12:00
Szerda: 8:00-12:00
Csütörtök: 8:00-12:00
Péntek: 8:00-12:00

 

December 21. és január 1. között zárva tart az ügyfélszolgálat.

Január 2-ától a megszokott rendben várjuk az ügyfeleket.

 

Ügyintézés:

Közterületi zöldfelülettel kapcsolatos ügyintézés, panasz kezelés

 

Tevékenységünk

Csömör kiemelt zöldterületeinek kezelése, gondozása

zöldterületek karbantartása, növényültetések,

erdészeti és környezetvédelmi feladatok ellátása,

ökoturisztikai projektek koordinálása,

nem közszolgálati hulladékszállítási feladatok koordinálása

iőszakos faültetési és komposztálási akciók

időszakos sitt, és autógumi-gyűjtési akciók


 A lakossági hulladékszállításért felelős közszolgáltató a VERITIKAL GROUP Nyrt. (Kommunális hulladék, szelektív hulladék, zöldhulladék, lom)
Telefonszám: +36 28 561 200. Honlap: https://vertikalgroup.hu/

Ügyfélfogadás

Az ügyfélgoadási idő az Elérhetőségünk oldalon érhető el.

Céginformáció

Székhely cím és központi ügyintézés helye:
2141 Csömör, Szabadság út 5.
Adószám: 12729625-2-13
Cégjegyzékszám: 13-09-089298
KSH szám: 13-09-089298

Ügyvezető:.... Kovácsné Epres Csilla
Pénzügyi
asszisztens:.. Gobolyák Viktória

 

Flash-Com Számítástechnika
Engedélyköteles a fakivágás // 2022.01.17 13:27 | HÉTFŐ

Engedélyköteles a fakivágás

 

Az elmúlt évtizedekben Csömör lakossága egyre nőtt, a belterület és a beépítettség aránya folyamatosan emelkedett, ezzel párhuzamosan a fás szárú növények mennyisége jelentősen lecsökkent. A csökkenés megfékezésére az önkormányzat tavaly megalkotta a fás szárú növények védelméről szóló rendeletet. Az őszi időszakban sajnos több illegális fakivágás és facsonkolás is történt a településen, mely ügyekben kénytelenek voltunk a vonatkozó jogszabályok értelmében eljárni.

Engedélyköteles a fakivágás

A rendelet legfontosabb elemei

A rendelet kevésbé avatkozik be a magáningatlanokon meglévő növényállomány kezelésébe, emellett sokkal szigorúbban lép fel a közterületi ingatlanok fáinak, cserjéinek védelmének érdekében.

A magáningatlanokon  történő fakivágás szabályai

  • Minden 20 cm átmérőjű fa kivágására – az inváziós fajok közül csak az akácra – engedélyt kell kérni! Minden fakivágás csak vegetációs időszakon kívül végezhető, kivéve, ha a fa balesetveszélyes vagy kiszáradt. 

Gyümölcsfákra a dió, mandula, szelídgesztenye, törökmogyoró és a díszfának nemesített gyümölcsfák kivételével nem kell engedélyt kérni.

  • Egy darab egészséges fa kivágását két darab díszfával vagy négy darab gyümölcsfával kell pótolni. Beteg fa esetén ennek a felét kell elültetni.
  • Fontos változás, hogy azokon az ingatlanokon, ahol fakivágás után a telek minden 60 m2-ére legalább egy fa jut, ott nincs előírva pótlási kötelezettség.
  • Szigorúan szankcionálja a rendelet az engedély nélküli fakivágást, csonkolást, ennek pótlási kötelezettsége 100%, tehát pl. egy 30 cm átmérőjű engedély nélkül kivágott fát 5 db 6 cm átmérőjű fával kell pótolni vagy pénzben megváltani.
  • A fakivágási engedély érvényessége 1 év!

 

A közterületen történő fakivágással kapcsolatban

  • Minden esetben engedélyköteles! Jellemzően kapubeálló vagy közművek kialakítása esetén kérhetik a lakók. Még akkor is engedélyt kell rá kérni, ha a lakó maga ültette korábban a fát!
  • Egy darab egészséges fa kivágását 100%-osan kell pótolni, tehát egy 30 cm átmérőjű fát 5 db 6 cm átmérőjű fával kell pótolni vagy pénzben megváltani.
  • Szigorúan szankcionálja a rendelet az engedély nélküli fakivágást, csonkolást, ennek pótlási kötelezettsége 200%, tehát pl. egy 30 cm átmérőjű engedély nélkül kivágott fát 10 db 6 cm átmérőjű fával kell pótolni vagy pénzben megváltani.
  • A Csötesz Kft. csak nagyon indokolt esetben vág ki fát, balesetveszély vagy kiszáradás esetén. Ebben az esetben is a pótlási kötelezettség 1 db minden kivágott fa után.
  • A fakivágási engedély érvényessége 1 év!

 

Gallyazás:

A rossz tapasztalatok miatt szükség volt a gallyazás minőségének és mértékének pontos meghatározására. A túlzott mértékben végzett gallyazás csonkolásnak minősül és ennek megfelelően szankcionálja a rendelet. A magáningatlanon belül a gallyazás nincs szabályozva. A járda űrszelvényének gallyazása az ingatlan tulajdonosának a feladata.

 

Ültetés:

Mind a magáningatlanokon, mind a közterületen történő ültetést szabályozza a rendelet. A növények növekedését és az ültetési távolságokat is figyelembe kell venni, hiszen több évtizedre tervezünk.

A lakosság által az utcára kiültetett fás szárú növények az ültetéstől kezdve az önkormányzat tulajdonába és kezelésébe kerülnek, ezért fontos, hogy a lakók a közterületre vonatkozó ültetés szabályait is betartsák, és az önkormányzattal együttműködve telepítsék az utcai sorfákat. Nagyon fontos, hogy ügyeljenek a védőtávolságokra, közművekre, közlekedési szempontokra. Ezért lényeges, hogy az ültetés előtt kérjenek szakmai segítséget a Csötesz Kft.-től.

Az illegális, engedély nélküli fakivágás szabálysértés, és 200 ezer forintig pénzbírságot von maga után. Ezen felül a kivágás pótlása is jelentős tétel lehet, a több százezertől akár az 1,5-2 millió forintot is meghaladhatja!

A fás szárú növények védelméről szól rendelet teljes egészében megtalálható a www.csomor.hu oldalon.

 

Csömör, 2022.01.17.

Csömör Nagyközség Önkormányzata

Csömöri Települési Szolgáltató Nkft.

Vissza a hírek oldalra